2015. október 6., kedd

053 - Rossz Ambassador Bombayben

Sríla Prabhupada Uvaca 53
Rossz Ambassador Bombayben
1972. december
ISKCON Bombay

Sríla Prabhupada, juhui lakrészének elkészülte előtt egy támogató, Kartikeya Mahadevia, otthonában lakott. A ház meglehetősen csinos volt, és úgy tűnt, Sríla Prabhupada jól érzi ott magát. Sríla Prabhupada, Syamasundara Dasa és én minden reggel elvittük Kartikeya kocsiját, egy Ambassadort, és elhajtottunk vele egy vízparti területre a reggeli sétához. Az út széles volt, s kevesen használták.

Egyik nap séta közben egy férfi mellett vitt az utunk, aki a járda szélén feküdt. Sajnos, ez igen gyakori látvány volt Bombay utcáin. Visszafelé menet másodszor is elmentünk mellette.

- Látjátok azt az embert, aki ott fekszik? - kérdezte Sríla Prabhupada. - Halott. - Sríla Prabhupada minden további megjegyzés nélkül sétált tovább.

Egyik séta után, amikor visszatértünk a kocsihoz, Syamasundara nem tudta a kulccsal beindítani a gyújtást. Jó pár percig próbálkozott.

- Sríla Prabhupada, valami nem stimmel - mondta. - Nem működik. Szerzek egy taxit.

Elment, miközben Sríla Prabhupada és én továbbra is ott ültünk a kocsi hátsó ülésén. Pár perc múltán két jól öltözött indiai férfi kinyitotta a kocsit, és leült az első ülésekre. Megijedtem. Sríla Prabhupada mosolygott, igen nyugodtnak tűnt, s hindiül beszédbe elegyedett velük. Hirtelen betették az ő kulcsukat, és a kocsi azon nyomban elindult. Elhajtottak.

Végül rájöttem, rossz kocsiban ülünk. Ez nem is tűnik olyan képtelenségnek. Még 25 év múltán is, az Ambassadorok teljességgel egyformának tűnnek a számomra. Az úr ragaszkodott hozzá, hogy visszavigye Sríla Prabhupadát a lakásához. Sríla Prabhupada az egész út során beszélgetett velük.

- Nagyon sajnáljuk - mondta Sríla Prabhupada.
- Semmi gond - felelték. - Visszavisszük a lakásához.

Bevittek minket a városba. Amikor megérkeztünk, Sríla Prabhupada azt mondta:

- Ha van kedvük, jöjjenek fel és vigyenek prasadamot.
- Nem, mennünk kell dolgozni - felelték. - Üzleti találkozónk lesz. Nagyon köszönjük, Swamiji.

- Ez a különbség India és Amerika közt - mondta aztán nekem Sríla Prabhupada, miután kiszálltunk a kocsiból. - Amerikában azt mondták volna, 'Hé, mit csinál ott? Szálljon ki a kocsimból!' Talán még meg is vernek. Indiában még mindig van némi kultúra. Indiában, ha sadhu-t látnak, megadják a tiszteletet. De a te országodban kirúgtak volna onnan. Azt mondják, 'Tűnés a kocsimból!'

Érdemes megfigyelni, hogy még ebben a helyzetben is, Sríla Prabhupada próbálta őket megetetni prasadammal. Számtalan alkalommal tapasztaltam ezt. Sríla Prabhupada azt akarta, hogy bárki, akivel csak kapcsolatba kerül, kapjon prasadamot.

Minden dicsőséget Sríla Prabhupadának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése