2015. október 2., péntek

049 - Arjuna japázik? Példát kell mutatnunk

Sríla Prabhupada Uvaca 49
Arjuna japázik? Példát kell mutatnunk
1973. augusztus
Bhaktivedanta Manor, Anglia

Egyszer, Sríla Prabhupada délutáni masszázsa közben Rebatinandana Swami olyan problémával lépett a szobába, melyet - úgy találta - csakis a lelki tanítómestere lehet képes megoldani.

- Sríla Prabhupada - mondta. - Syamasundara GBC tag, és elég sokféle döntést hoz. Szeretném autoritásként elfogadni, de el kellett jönnöm hozzád, mert nem japázza a köreit. Ez tény. Egyáltalán nem japázik. És sok másik templomi bhakta számára is nehézséget jelent követni őt, mint autoritást. Szeretném tudni, hogyan kéne ezt kezelnünk.

Sríla Prabhupada egy percre elhallgatott, majd ezt felelte:

- Syamasundara, ő nagyon elfoglalt. Arjuna, amikor a Kuruksetrai csatát vívta, ő sem japázta le a 16 körét. Amikor harcolsz, mikor lenne idő lejapázni a köreidet? Lehetséges, hogy Syamasundara túlságosan elfoglalt. Így kéne tekintened erre. Amíg ő van megbízva ezzel a feladattal, követned kell őt, és inspirálni a japázásra, ha nem japázik.

Egy másik alkalommal, Kalkuttában, a délutáni masszázs folyamán egy másik bhakta jött a szobába, és kérdezte, mit lehetne tenni, mert Gargamuni Maharaja, a templom adminisztrátor nem japázza a köreit.

- Akkor ne ő végezze ezt a feladatot - felelte Sríla Prabhupada. - Lehet, hogy anyagi szemmel nézve oly sokféle szempontból képesített, de ez nem elégséges. A menedzsmentben a transzcendentális aspektusnak is jelen kell lenni. Kell, hogy az adott személy kövesse a szabályozó elveket és énekeljen. Máskülönben teljesen haszontalan, ha csak menedzsment tudással rendelkezik.

Ám akkor Sríla Prabhupada mégsem váltotta le Gargamuni Maharajat. Ő volt az acarya, és képes volt a hely-idő-körülménynek megfelelő lépéseket megtenni. Ez szemmel látható a leveleit olvasva, és a felvett beszélgetéseit hallgatva. Olykor Sríla Prabhupada levélben utasításokat írt, melyek csakis arra az egy személyre vonatkoztak, aki kézhez kapja a levelet, s nem általános irányelvként voltak értendők. Az abszolút igazság megismeréséhez a könyveit kell olvasnunk. Gyakran úgy hívta őket, hogy "a következő 10000 év törvénykönyvei".

Sríla Prabhupada személyes jelenléte ezen a bolygón olyan erővel bírt, hogy még az olyan elesett lelkeket is képes volt felkarolni, mint jómagam, s le tudott kötni minket Krsna szolgálatában, még akkor is, amikor nem követtük olyan szigorúan a szabályait. Eltávozása óta rájöttem, hogy ha a társulására és odaadó szolgálatra vágyom, akkor szigorúan követnem kell az utasításait. Ez a legtöbb bhakta számára talán nem jelent többet a józan észnél, számomra azonban igazi felfedezés. Sríla Prabhupada örökké él az utasításaiban, és a követői vele élnek. Sríla Prabhupada, kérlek, foglalj le a szolgálatodban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése