2015. november 5., csütörtök

076 - Ne aludjunk Mangala Arati közben; Alvás és evés

Śrīla Prabhupāda Uvāca 76
Ne aludjunk Mangala Arati közben; Alvás és evés
1973. június
ISKCON Māyāpur Candrodaya Mandir

Egyik nap Śrīla Prabhupāda leszidta a szanszkrit editorát, Pradyumna Dászt, amiért elaludt a reggeli program alatt. Pradyumna, aki Śrīla Prabhupāda kíséretéből a kedvencem volt, komolyan vette a kritikát. Elhatározta, hogy lecsökkenti az étkezéseit, oly módon, hogy csakis forró tejet, gyümölcsöt és mandulát fogyaszt. Pradyumna azt mondta, a mandula az 'agy tápláléka'. Márpedig neki nagy agya és fotografikus memóriája volt.

Mint azt korábban említettük már, Śrīla Prabhupāda Māyāpurban gyakran sétált a verandához, miközben tanítványai praszádamot tiszteltek meg. Élvezettel nézte gyermekeit, amint teljes elégedettséggel Krsna praszádamot fogyasztanak. Úgy éreztem, lelki édesapám nagyon törődik velem. Elégedetté tette őt a Krsna praszádamhoz való vonzódásunk, ám az már egyáltalán nem tette elégedetté, amikor észrevette, hogy Pradyumna nincs velünk.

- Miért nem eszel praszádamot a többiekkel? - kérdezte Śrīla Prabhupaāda Pradyumnát, miután besétáltak a szobájába.
- Nem vagyok valami éhes, Śrīla Prabhupāda - felelte csendesen Pradyumna.
- Ezt meg hogy érted? - mondta Śrīla Prabhupāda. - Enned kell praszádamot. - Pradyumna tudta, hogy a lelki tanítómestere nem elégedett a magyarázatával.
- Nos, Prabhupāda - mondta végül - ha praszádamot eszek, akkor elalszom.
- Mit van mit tenni - mondta Śrīla Prabhupāda. - Enned kell praszádamot, még akkor is, ha napi 10 órát alszol. Hogyan élhetnél praszádam fogyasztás nélkül. Tehát akkor inkább egyél praszádamot, és aludj. Akkor sem hagyhatod abba a praszádam evést, ha egész nap alszol tőle... Enned kell praszádamot. Máskülönben hogyan maradhatnál életben?

Pradyumna kisétált a szobából, hódolatát ajánlotta, majd pedig velünk együtt elfogyasztotta a praszádamot. Boldog voltam, hogy újra megkaphatom a társaságát.

Śrīla Prabhupāda mindig arra buzdította a tanítványait, hogy a Krsna-tudatban való fejlődés érdekében minimalizálják, az evés és az alvás mértékét, ugyanakkor azt is mondta, hogy használjuk a józan eszünket.

- Annyit kell ennetek, amennyit meg tudtok emészteni - mondta gyakran. - Annyi praszádamot vegyetek el, amennyit csak akartok, de amit kivettetek, mindet egyétek meg. Egyetlen darab rizsszemet sem szabad elpazarolni.

Nagyon szigorú volt a tekintetben is, hogy mindenki vegyen részt a reggeli programon. Akinek több alvásra volt szüksége, annak máskor kellett bepótolnia, akár ebéd utáni pihenő, akár korábbi esti lefekvés formájában.

Śrīla Prabhupāda általában rögtön a reggeli lecke után reggelizett, és 1 óra körül ebédelt. Esténként forró tejet ivott, mielőtt lefeküdt volna aludni. Olykor, ha még éhes volt, purit, zöldséget vagy puffasztott rizst készítettem a számára. Amikor jó étvágya volt, épp annyira élvezte az evést, mint amennyire mi, hogy etethetjük őt. Legvidámabb napjaim egy részét azzal töltöttem, hogy forró csapátival a kezemben fel-le futkostam a konyha és az ő szobája közt, hogy még addig a tányérjára tehessem, amíg fel van puffadva és gőz van benne. 10 perc leforgása alatt 5-6 alkalommal ide-oda futottam, minden alkalommal a hódolatomat ajánlva, amikor a szobába léptem. Śrīla Prabhupāda ott ült, jobb térde egyenesen felhúzva, s elegánsan keverte össze a szabdzsit a csapátijával.

Śrīla Prabhupāda, kérlek, add a kegyed. Boldogan lemondanék az evésről, alvásról, csak hogy még egyszer csapátit készíthessek neked. Nincs édesebb dolog a három világban annál, mint egy pillantást vetni a gyermeki ártatlanságodra, ahogy ülsz és praszádamot tisztelsz meg. Nem hiszem, hogy bárki képes lehet arra, hogy miután téged enni látott, ne érezne irántad mélységes szeretetet, hacsak nem egy olyan démon, amilyen én vagyok. Talán sosem ízlelem meg az istenszeretet nektárját, de imádkozom a kegyedért, hogy újra csapátit készíthessek neked.

2 megjegyzés: