2016. január 12., kedd

103 - Párizsi múrti beavatás

Śrīla Prabhupāda Uvāca 103
Párizsi múrti beavatás
1973. augusztus
ISKCON Paris

Amikor Śrīla Prabhupāda először érkezett a párizsi templomba, a bhakták izgatottan várták a verandán, magasan a bejárat felett. Mint a félistenek, úgy szórták a virágesőt Ő Isteni Kegyelmére. Śrīla Prabhupāda gyönyörű mosollyal felelt, viszonozva a tanítványai által tanúsított szeretetet és ragaszkodást.

Śrīla Prabhupāda francia körútjának egyik fénypontja a Radha Kṛṣṇa múrtik beavatása volt. A bhakták nagyon izgatottak voltak amiatt, hogy Śrīla Prabhupāda személyesen felügyelte a fesztivált. Ő Isteni Kegyelme gondosan figyelte szanszkrit editorát, Pradyumna Dāsat, amint előkészítette a tűzáldozatot. Amikor Pradyumna nekilátott, Śrīla Prabhupāda alkalomadtán javaslatokat tett, mondván: "Így csináld, ne úgy."

A bhakták extatikusan figyelték Śrīla Prabhupādat, amint - mint valamiféle transzcendentális karmester - nagy figyelemmel vezényelte le az ünnepség minden aprócska, nüansznyi mozzanatát. Ami Śrīla Prabhupāda részletekre való figyelmét illeti, makulátlan volt. Azt akarta, hogy minden elsőosztályú legyen. Hisz az ő imádott Radhaja és Kṛṣṇaja lett épp beavatva. Túláradó szeretetében Śrīla Prabhupāda úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgokat.

Lemászott a Vyasasanaról és átvette a tűz yajnat. Minden jelenlévő tanítványát elöntötte az öröm, látván lelki tanítómesterüket, amint művész módon készíti elő az arénát eme legkedvezőbb eseményre. Śrīla Prabhupāda felügyeletében minden tökéletes volt. A múrtikat megfürdették a Panchamritaval (öt különböző folyadék), leöblítették meleg vízzel, megszárították, és betekerték friss, új törölközőkbe. Miután mindez megtörtént, Sri Sri Radha Kṛṣṇat bevitték a múrtiszobába, és fényűzően felöltöztették. Ekkor Śrīla Prabhupāda személyesen ajánlotta az első aratit az Uraknak. Különös figyelemmel ajánlott fel minden elemet Sri Sri Radha Kṛṣṇanak, miközben a bhakták boldogan énekelték az Úr Szent Neveit, és extatikusan táncoltak. A bhakták szemei mind Śrīla Prabhupāda méltóságteljes mozdulatain csüggtek, amint extatikusan végezte az aratit. Szemei az istenszeretet írjától csillogtak, s az ajánlás során végig a múrtikra rögzültek.

Három hónappal később, vrndavanai szobájában, Śrīla Prabhupāda kezébe adták a Vissza Istenhez magazin legfrissebb példányát. Śrīla Prabhupāda mindig izgatottan várta, hogy kézhez kapja a Vissza Istenhez legújabb példányait. Lelkesen lapozta végig az új kiadvány minden egyes oldalát, a nemrég, a Paris-yatra során beavatott Radha Kṛṣṇa múrtijait ábrázoló nagy, gyönyörű, színes képekre fókuszálva. Koncentrációja megakadt, amint szeretető pillantással meredt egy bizonyos fotóra. Ez a bizonyos fotó azt a különleges pillanatot örökítette meg, amikor Ő Isteni Kegyelme az aratit végezte. Karja méltóságteljesen felemelve, s épp camara (yak farok) legyezőt ajánl az Uraknak. Śrīla Prabhupāda meditatívan merengve nézte a képet, mintha a pillanat egy töredékére maga is belelépne. A következő percben aztán már visszatért közénk, és csillogó szemmel, széles mosollyal, ártatlanul tárta fel: "Nézzétek csak! Kṛṣṇa engem néz, én pedig Kṛṣṇát!"

Śrīla Prabhupāda, nekem még csak elképzelésem sincs arról, milyen lehet, a Legfelsőbb Úrra nézni, miközben Ő viszonozza ezt a tekintetet. Ám én magam is szerencsés voltam, hogy magaménak tudhatom a te kegyes pillantásodat eme méltatlan lélekre. Imádkozom, hogy újra láthassalak azáltal, hogy sosem vesztem szem elől az utasításaidat. Ily módon, kegyed által, talán lehetőséget kapok arra, hogy követhessem a lábnyomaidat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése