2016. január 8., péntek

101 - Prabhupāda látogatása egy lehetséges New Yorki templomban

Śrīla Prabhupāda Uvāca 101
Prabhupāda látogatása egy lehetséges New Yorki templomban
1973. április
ISKCON Brooklyn, New York

Ekkoriban Bali Mardan beszélni kezdett egy új templomépület vásárlásáról New York Cityben, így meghívta Śrīla Prabhupādat, hogy megnézze a lehetséges helyet. Ragyogón sütött a nap, amint Bali Mardan, Kirtiraja és én Śrīla Prabhupāda nyomában beszálltunk a kis Toyotába. Bali Mardan vezetett már egy ideje, amikor végre megállt az utcán, egy nagy, gyönyörű szép katedrálissal szemben.

- Ez a lehetséges templom, amiről beszéltem neked, Śrīla Prabhupāda - mondta Bali Mardan. - Nem mehetünk be, mivel nem lenne előnyös, ha tudnák, hogy Hare Kṛṣṇasok vagyunk. Innen meg tudjuk nézni.

Mindannyian kiszálltunk a kocsiból és a hatalmas katedrálist néztük az utca túloldalán. Az alakja impozáns és gyönyörű volt. Szerencsére a templom bejárati kapuja épp nyitva volt, és beláthattunk. Śrīla Prabhupādat - úgy tűnt - lenyűgözte az épület. Láthatta a benti hatalmas márványoszlopokat is.

- Ebből nagyon szép ISKCON központ lesz - mondta. - Gyönyörű.

Amint ott álltunk a járdán, Śrīla Prabhupāda megfordult, és meglátott egy kis olasz élelmiszer boltot.

- Mit gondolsz, van 7-Upjuk? - kérdezte Kirtirajat.
- Nos, utánanézhetek, Śrīla Prabhupāda - felelte Kirtiraja meglepett arccal. - Szeretnél egyet?
- Igen, kérek egy 7-Upot - mondta Śrīla Prabhupāda.

Kirtiraja bement az üzletbe és gyorsan egy doboz 7-Uppal tért vissza. Śrīla Prabhupāda királyian állt ott, kezében a botjával, nyaka körül a japa zsákjával. Különösképpen transzcendentális látványt nyújtott..

Kirtiraja kinyitotta az üdítőt, és Śrīla Prabhupāda a jobb kezébe fogta. Botja a bal kezében, szilárdan támaszkodva a beton járdán. A dobozt lótusz szájához emelte, és belekortyolt a 7-Upba. Teljes extázisban voltam, látván a "7-Up saga" következő fejezetét. Nem tudtuk visszafojtani örömteli mosolyunkat, látván Guru Mahārājunk arisztokratikus egyszerűségét, amint kiitta az üveg felét.

- Rendben. Most már mehetünk - mondta.

Miután mindnyájan beszálltunk a kocsiba, Śrīla Prabhupāda Bali Mardan kezébe adta a dobozt, és azt mondta: "Ennyi elég volt. Ihattok ti is."

Mi hárman, üdvözült boldogsággal adtuk körbe a mahā-maradékot, míg ki nem ürült az üdítős doboz. A visszaút a templomba könnyed és gondtalan volt.

Próbáltam nem terjeszteni a híreket, gondolván, hogy az netán 7-Up őrületet kelthet. Egy héttel később azonban, amikor megérkeztünk Los Angelesbe, nyilvánvalóvá vált, hogy a hírek már elérték a New Dwarakai (Új Dwarakai) közösséget. Karāndhara tájékoztatta Śrīla Prabhupādat arról is, hogy a 7-Up segít enyhíteni a gyomor-bélrendszeri emésztési panaszokat. Śrīla Prabhupāda alkalomadtán megivott egy kis üveggel, hogy enyhítse a gyomorbántalmait.

- Nem jó ez így - mondta egy nap. - Nem kéne ennyi 7-Upot innunk. Én az emésztésemre iszom. Máskülönben azonban nem szükséges 7-Upot inni.

Amikor visszatértünk Indiába, sok bhakta mohón itta az üdítőket, hisz hallották, hogy Śrīla Prabhupāda jóváhagyta ezeket az italokat. Egy nap, amikor Śrīla Prabhupāda kilépett a juhui lakásából, észrevette, hogy a lépcsőn 7-Up és Limca palackok sorakoznak. Helytelenítve a juta (szennyezett) szemétdombot, kijelentette:

- Mi ez? - mondta, kifogásolva a juta (szennyezett) szemétkupacot. - Ezt nem szabadna így csinálni! Ez nem jó! Ezt nem szabad!

Aztán továbbsétált a templom felé, és több szót nem ejtett róla.

Śrīla Prabhupāda, sosem láttam, hogy bármit is a saját érzékkielégítésed érdekében tettél volna. Úgy vélem, csakis azért mutattad be ezeket az egyedi kedvteléseidet, hogy tovább növeljed tanítványaid szeretetét, akik kellőképp szerencsések voltak ahhoz, hogy veled lehettek. Te tökéletesen lemondott voltál, és teljes mértékben elégedetté tett a Legfelsőbb Úr szolgálata. A kép, amint ott állsz a járdán, örökre a szívembe vésődött. Köszönöm, hogy tanítottál minket, hogyan használjunk mindent Kṛṣṇa szolgálatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése