2015. szeptember 16., szerda

033 - "Fejszés" hódolat

Sríla Prabhupada Uvaca 33
"Fejszés" hódolat
1975. reggeli masszázs

Minden nap, délelőtt 11 környékén kezdte meg Sríla Prabhupada a reggeli masszázst, mely nagyjából másfél órán át tartott. Nem voltak komoly, szigorú szabályok a hosszára nézve. A titkára időnként masszírozás közben olvasta fel Sríla Prabhupadának a leveleit, majd írta le a válaszokat. A szanszkrit editor is meg-megjelent, a Sríla Prabhupada reggeli fordítási munkájára vonatkozó kérdéseivel.

Egyik nap, míg masszíroztam őt, a szanszkrit editor több alkalommal is ki-bejárt Sríla Prabhupada szobájába. Első érkezésekor gondosan a hódolatát ajánlotta. A következő néhány alkalommal azonban csupán gyorsan letérdelt, majd fejét egy pillanatra a padlóhoz érintve sietősen felült, és már tette is fel a kérdéseit. Végül elhagyta a szobát. A következő alkalommal ismét ez történt.

- Mi ez a fejsze? - kérdezte Sríla Prabhupada megrovólag a felülő tanítványt. - Ajánld a hódolatodat. Nem jó ez a fejsze.

Sríla Prabhupada mindig törődött a tanítványaival. Megvédett minket attól, hogy gondatlan sértéseket kövessünk el. Ez az eset 22 éve történt. Sosem tudtam biztosan, mit értett Prabhupada a "fejsze" szón. Tudom, hogy a jelentés egyik része a gyors, hirtelen lecsapó mozdulat, mely ezzel az eszközzel társul.

Ám miközben mindezt írom, már látom a szó egy másik jelentését is. Odaadásunk növénye nagyon törékeny. Miközben személyes szolgálatot végzünk lelki tanítómesternek, odaadásunk növényét könnyen megtépázhatjuk fejsze-szerű egónk óvatlan lengetésével. "Krsna-tudatosnak" lenni annyit jelent, hogy tetteinknek minden körülmények közt tudatában vagyunk, és a Guru Maharajunk iránti tiszteletet illetően sosem keressük a rövidebb utat.

Minden dicsőséget Sríla Prabhupadának, a legügyesebb kertésznek, aki szeretettel ápolja odaadásunk növényét. Jai Sríla Prabhupada!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése