2015. augusztus 31., hétfő

017 - A pszichiáter

Sríla Prabhupada Uvaca 17
A pszichiáter
1972. október 7.
(Kivonat egy levélből)

Egyik nap, Los Angelesben, Sríla Prabhupada szobájában egy pszichiáter kritizálta a bhaktákat, mert úgy érezte, kényszerítik az embereket, hogy elfogadják a szolgálataikat. Sríla Prabhupada gyorsan rámutatott, hogy épp ettől jobbak a bhakták nála, a psziciháternél. Sríla Prabhupada azt mondta, hogy a bhakták odamennek az emberekhez, és ingyen adják a szolgálatukat, ám a pszichiáter várja, hogy odamenjenek hozzá, s ennek tetejébe még fizetséget is vár. A pszichiáter elhallgatott.

5 megjegyzés:

  1. köstönjük a sztorikat!

    GÓRANGA!

    VálaszTörlés
  2. Prabhupada eléggé értett ahhoz, hogy leegyszerűsítse és így összekeverje a helyzeteket. A fenti eset példa erre.

    A bhakták szolgálatot (akár pénzt is) kérnek Krishna nevében az emberektől, hogy azok fejlődjenek, a pszichológus pedig azért (is) kér pénzt, hogy komolyan vegye magát a páciens. Valahol ez ugyan az, csakhogy a pszichiáter csak olyanokkal foglalkozik, akik maguktól, önszántukból, megfontoltan jönnek. Erre utalt a pszichiáter.

    A csavar a történetben ott van, hogy Prabhupada ezután azt állítja, hogy a bhakták ingyen adják a szolgálatukat, ami csak félig igaz, mert éppen fordítva történik ez, hiszen szolgálatot KÉRNEK, sokszor éppen anyagi javakat! Ingyen a lehetőséget adják...

    VálaszTörlés
  3. Prabhupáda sem erőltette rá magát senkire, de ha valaki a tanítványa lett, akkor annak igen magasára volt, épp úgy, mint ahogy a pszichológus is elköteleződést vár el. A bhakták nyomulós magatartása így jogos kritikát kapott, amit Prabhupada nem ismert fel. Kár.

    VálaszTörlés
  4. Szegény Prabhupada, ha tudta volna mi lesz a legfőbb tanítványaiból, inkább pszichológusokhoz küldte volna őket, és még fizetett volna is nekik.

    VálaszTörlés