2015. augusztus 18., kedd

004 - A bhaktákban nincs ambíció

Sríla Prabhupada Uvaca 4
A bhaktákban nincs ambíció
Sríla Prabhupada kertje, ISKCON Los Angeles

Sríla Prabhupada a kertjében ült egy fiatal bhakta szüleivel. Prabhupada kertjének parkosításával az a jó szerencse érte őket, hogy elégedetté tették Ő Isteni Kegyelmét. Kirtanananda Maharaja és én is jelen voltunk.

"Egy bhakta nagyon büszke, hogy Krsna szolgája lehet" mondta Sríla Prabhupada. "A bhaktának effajta büszkesége van. Nem szégyelljük, hogy Krsna szolgái vagyunk."

Aztán közvetlenül a szülőkhöz intézve a szavait, Sríla Prabhupada ezt mondta: "A fiatok nagyon jó fiú és jó bhakta."

Nagyon örültek Ő Isteni Kegyelme kedves szavainak, ám megállapították: "A bhakták nem tűnnek valami ambíciózusnak."

"Ez így van", monda Sríla Prabhupada. "Egy bhaktának nincs ambíciója. Ő egyszerűen csak szeretne valami alázatos szolgálatot végezni Krsnának. Nem akar nagy dolgot véghez vinni. Egy bhakta nem ambíciózus. Nekünk nincs ambíciónk."

Látva a szülők feszélyezettségét, Kirtanananda Maharaja gyorsan hozzátette, "Prabhupada úgy érti, hogy a bhaktáknak nincs anyagi ambíciója."

"Nem!" felelte Sríla Prabhupada. "Nekünk nincs ambíciónk. A bhakta egyáltalán nem ambíciózus. Mi csak Krsnát akarjuk szolgálni."

Sríla Prabhupada mindig pontosan tudta, mit akar kifejezni, még ha mások nem is. Olykor a tanítványai megpróbálták értelmezni Sríla Prabhupada állításait, azt gondolván, hogy a vendégek a kulturális különbségek miatt nem értik Sríla Prabhupadát.

Ismerve szeretett Sríla Prabhupadánk emelkedett helyzetét, bizonyosak lehetünk benne, hogy Ő Isteni Kegyelme tudta, kikkel áll szemben, tudta, hogy mit akartak a vendégei mondani, és hogy ő pontosan mit akart velük megértetni. Sríla Prabhupada sosem kötött kompromisszumot a filozófiával kapcsolatban, azért, hogy valakit elégedetté tegyen. Ő mindig az abszolút igazságot mondta!

Jay Sríla Prabhupada!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése