2016. március 23., szerda

125 - A Śrīla Prabhupāda vágyainak megfelelő szolgálatból fakadó kegy

Śrīla Prabhupāda Uvāca 125
A Śrīla Prabhupāda vágyainak megfelelő szolgálatból fakadó kegy
1973. szeptember
ISKCON Bombay

Amikor Indiába utaztam, betegségeimen túl a kulturális különbségek is igen nagy mértékben hozzájárultak, hogy idegenkedtem a világ eme igen egyedi tájékára való utazásoktól. Ám Indiával kapcsolatos nemtetszésemmel nem voltam egyedül. Számos bhaktát láttam, akik eljöttek a szent földre, majd nem sokkal később sietősen távoztak is. Nehézségeik egészségügyi problémákból, az megfelelő épületek hiányából, a vezetéssel való személyes konfliktusokból és a kulturális sokkból adódtak.

Megfigyeltem, amint Śrīla Prabhupāda két régi tanítványa is szembesülni kényszerült a szent földdel kapcsolatos korlátaival. A történetek, melyek a nyugati prédikálási lehetőségek gyümölcsöző lehetőségeit ecsetelték, csábították őket vissza az Államokba. Indiában a potenciális támogatóknak való prédikálás keservesen lassúnak tűnt. Az indiaiak azt mondták, nem tudunk semmi olyat mondani nekik, amit még ne tudnának, hiszen úgy nőttek fel, hogy Kṛṣṇáról hallottak. A támogatók gyakran mondták: "Ó, igen, tudjuk ki Kṛṣṇa."

Śrīla Prabhupāda számos alkalommal illusztrálta ezt a pontot, mondván, olyan ez, mintha mi nyugatiak 100 mérföldre lennénk Kṛṣṇától, ám az ő irányítása alatt immár az Úr felé tartunk. Az indiaiak mindössze 10 mérföldre vannak Tőle, de sajnálatos módon ellenkező irányba haladnak. A mi problémánk az volt, hogy megtaláljuk a módját, hogyan fordítsuk meg őket, hogy végre jó irányba haladhassanak, "Vissza Istenhez". Ez gyakorta bárminek mondható volt, csak felvillanyozónak nem.

Egy nap, néhány tanítvány volt Śrīla Prabhupāda lakosztályában, kérlelve őt, hadd menjenek vissza nyugatra.

- Olyanok vagyunk, mint az üzletemberek - mondta egyik tanítvány Śrīla Prabhupādanak. - Pénzt és támogatókat keresünk.

Egy szempontból igaza volt, de volt egy különbség, nevezetesen, hogy mi mindezt Śrīla Prabhupāda és Kṛṣṇa kedvéért csináltuk, nem személyes nyereségvágyból.

Śrīla Prabhupāda megértette a frusztrációjukat, ám szigorú hangon azt mondta nekik:

- De én azt akarom, hogy itt maradjatok. A lelki tanítómester vágya, hogy itt maradjatok, tehát így a jobb.
- Nem szolgálat az is, ha Amerikába megyünk prédikálni? - kérdezte egy szannyászi. - Amerikában annyival jobban lehet prédikálni.

Ahogy ott ültem, elámultam, hallván istentestvéreim nyomatékosságát. Ritka látvány volt. Śrīla Prabhupāda tanítványai hajthatatlannak tűntek. Ám minél eltökéltebben akarták elhagyni Indiát, Śrīla Prabhupāda annál eltökéltebben próbálta őket maradásra bírni. Egyértelmű volt, hogy Śrīla Prabhupāda az indiai prédikálást mindennél fontosabbnak tartja. Olyan lecke volt ez, amit mindjárt az első - Guru Mahārājommal megtett - indiai utam során megtanultam.

Korábban, még 1973 januárjában, Kartikeya Mahādevia lakásában is igen tüzes vita zajlott Śrīla Prabhupāda és néhány tanítványa közt. Az a két szannyászi, aki akkor kérlelte Śrīla Prabhupādat, ugyanezt próbálta elérni. Bámulatos volt megtapasztalni Śrīla Prabhupāda erélyességét és szakértelmét, ahogy fiatal tanítványait vezeti az odaadó szolgálatban.

Śrīla Prabhupāda hírnevét bemocskolták, mert jelentéseket kapott, miszerint a támogatók befizették az ígért pénzt, de nem kapták meg az ígért könyveket. Nem volt megfelelően vezetve a nyilvántartás. A támogatók panaszait rendszeresen hozta a posta Śrīla Prabhupādanak.

- Ha nem tudtok megbirkózni mindezzel, akkor egyszerűen csak össze kéne pakolnunk, és elhagyni Indiát - mondta Śrīla Prabhupāda a tanítványainak. - Nem jó ez így. Mindent nagyon gondosan kéne elvégezni.

Mindenki megérthette, milyen fontos volt Śrīla Prabhupāda számára, hogy a transzcendentális irodalmakat kiosszák. Mi végső soron őszintén arra vágytunk, hogy elégedetté tegyük Ő Isteni Kegyelmét, minden utunkat álló akadály ellenére.

Kilenc hónappal később Śrīla Prabhupāda ismét ugyanazon két idősebb szannyászival vitatkozott, hogy maradjanak Indiában. Nem ment valami jól a dolog. Śrīla Prabhupāda feldúlt állapota láttán ott fészkelődtem a szoba sarkában. Én azt is megértettem, milyen nehéz Indiában maradni. Śrīla Prabhupāda ezektől az emberektől függött, hogy segítsenek neki az ő fontos munkájában, ám ők egyszerűen képtelenek voltak tovább csinálni. Heves küzdelem volt. A vitatkozás intenzitása pedig inkább egyenrangú felek közti ellentétre emlékeztetett, semmint lelki tanítómester és tanítvány köztire. Śrīla Prabhupāda azt akarta, maradjanak, és ez volt a végső szava. A tanítványai pedig vitatkoztak, állítva, hogy a prédikáláshoz el kell hagyniuk Indiát. Akkortájt a Nyugat igen termékeny prédikáló terület volt. Végül, jól látható undorral így szólt Śrīla Prabhupāda: "Rendben, akkor csak japázzátok le a 16 körötöket, kövessétek a szabályozó elveket és csináljatok azt az istenverte dolgot, amit csak akartok."

Így végződött ez az igen ritkaságszámba menő szobai beszélgetés. A mi legnagylelkűbb vezetőnk engedélyt adott nekik, hogy olyan mértékben szolgálják őt, amilyenre teljesítményre képesek. Ismét csak nyilvánvalóvá vált, hogy Śrīla Prabhupāda mindannyiónkat az ő transzcendentális hadseregébe jelentkező önkénteseknek tartott. Rajtunk áll, hogy eldöntsük, milyen gyorsan akarjuk megkapni a kegyet, és fejlődést elérni azáltal, hogy az ő vágyai szerint szolgáljuk a lelki tanítómesterünket. Naponta döntünk, hogy mit és mennyit akarunk tenni Guru Mahārājunk szolgálatában.

Egyszer, New Dwarakai (Új Dwarakai) lakosztályában azt mondta Śrīla Prabhupāda: "Végül mindannyian a saját repülőnkön utazunk." (Magyarosan: Mindannyian a saját utunkat járjuk.) Śrīla Prabhupāda, én még mindig próbálom megtalálni a visszautat a repülőtérre. Ha te nem jársz előttem, nagyon nehéz megtalálni, merre menjek. Megadtál nekünk minden eszközt, ami csak kell ahhoz, hogy elmerüljünk az odaadó szolgálatban, de nem hiszem, hogy valaha képesített leszek arra, hogy elvezessem a saját repülőmet, vissza Kṛṣṇához. Hadd szolgáljam hát azokat, akik képesek saját repülőjük vezetésére, "Vissza Istenhez". Imádkozom, hogy megengedd, a légiutas kísérőd lehessek, miközben körülutazod az univerzumot, hogy felszabadítsd a feltételekhez kötött lelkeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése