2016. február 11., csütörtök

117 - A könyvosztáson túl a múrti-imádat is fontos

Śrīla Prabhupāda Uvāca 117
A könyvosztáson túl a múrti-imádat is fontos
1975. február 11.
ISKCON Mexico City

A Mexico Cityben való földet érés rendkívüli tapasztalatnak bizonyult. Śrīla Prabhupādat, Goloka Vrindavan transzcendentális küldöttét, nagy tisztelettel fogadták tanítványai. Śrīla Prabhupāda  -kikerülve az összes bevett vizsgálatot, ellenőrző pontot és reptéri épületet - a repülőgépről egyenesen a rá váró limuzinhoz sétált. A bhakták ezen kívül rendőrségi kíséretet is szerveztek Śrīla Prabhupāda gépkocsija mellé, az ő járműveikkel egyetemben hajtottak keresztül a városon, egészen a templomig. Ez határozottan kellemes változás volt szokásos, fárasztó reptéri tapasztalatainkhoz képest. Hozzászoktunk, hogy miközben áthaladunk a nemzetközi reptereken megszokott ellenőrzéseken, meglehetős gyanakvással fogadnak minket, mint potenciális bűnözőket.

A templom felé vezető út során Śrīla Prabhupāda kifejezte, mennyire értékeli a VIP bánásmódot. Mohón vágyva arra, hogy további örömet okozzon Ő Isteni Kegyelmének, Hrdayananda Mahārāja megragadta a lehetőséget, hogy elmondja Śrīla Prabhupādanak, milyen izgalmas eredményeket ért el szolgálata során a spanyol BBT. Sok könyvet fordítottak le és osztottak ki spanyol nyelven. Śrīla Prabhupāda boldogan hallgatta, mint terjesztik az Úr dicsőségét.

Amikor megérkeztünk a templomhoz, Śrīla Prabhupāda darshant vett az Uraktól, és nem sokkal később kérte a múrtik mahā-prasadamját. Ez volt Śrīla Prabhupāda bevett gyakorlata, ahogy templomról templomra utazott. Személyesen akart megbizonyosodni róla, hogyan imádják a múrtikat. Olyan volt, mintha Śrīla Prabhupāda Kṛṣṇa transzcendentális minőségellenőre lenne, aki gondoskodik arról, hogy gyermekei szép imádatot végezzenek.

Miután megkóstolta a mahā-prasadamot, azt mondta:

- Ez a prasadam szörnyű. Az itteni múrti-imádat nem felel meg a sztenderdeknek. Nagyon fontos, hogy szépen imádjuk a múrtikat. - Aztán Śrīla Prabhupāda ismét nyomatékosította. - Az elsőosztályú múrti-imádat éppen olyan fontos, mint a könyvosztás.

Ledöbbentem! Sosem hallottam még arról, hogy korábban bárhol kritizálta volna a múrti-imádatot. Mélységesen együtt éreztem a főzést végző bhaktákkal, de tudtam, most rajtuk a sor, hogy néhány kegyes utasítást kapjanak. Olyasmi lesz ez, amit sosem felejtenek el. Találgatni kezdtem Śrīla Prabhupādanak a múrtikkal való kapcsolatáról. Anyagi látásmóddal láttam az Úr gyönyörű formáit, de nem fedeztem fel semmiféle kölcsönös interakciót (lilat). Időnként megpróbáltam elképzelni, milyen lehet úgy darshant venni az Uraktól, hogy látjuk Kṛṣṇát, hisz Śrīla Prabhupāda kétségtelenül látta. Śrīla Prabhupāda kihangsúlyozta, meg kell értenünk, hogy Kṛṣṇa nem különbözik a templomszoba-béli formájától. Erre kedvesen újra és újra emlékeztetett minket.

- Kṛṣṇa itt van az Arca Vigraha formájában - mondta.

Látogatása során Ő Isteni Kegyelme mindenkinek tudtára adta, hogy a könyvosztáson túl az elsőosztályú múrti-imádat is milyen sürgető, milyen fontos. Hisz Śrīla Prabhupāda könyveinek célja végső soron az volt, hogy megértsük, Kṛṣṇa az Istenség Legfelsőbb Személyisége, és mi az Ő szolgái vagyunk. A múrti-imádat a Śrīla Prabhupāda könyveiben lefektetett elvek alkalmazása.

Amikor eljött az ideje, hogy Śrīla Prabhupāda Mexico Cityből Caracasba utazzon, a bhakták hasonló rendőri kíséretet szerveztek számára a reptérig, azt remélve, hogy megkönnyíthetik a szokásos bürokráciát, ami a nemzetközi utazásokkal jár. Nem ment valami jól. Amikor Śrīla Prabhupāda megérkezett a reptérre, némi késedelem miatt várnia kellett, hogy felszállhasson a gépre. Majd' egy órán át a kocsiban kellett ülnie. Míg ott ült, azt mondta:

- Jobb lett volna a csarnokban várakozni. Most itt kell ülnöm a kocsiban.

Kínos helyzet volt mindannyiunk számára, amikor rájöttünk, hogy ily módon nem volt lehetőség arra, hogy tanítványai elbúcsúztassák Śrīla Prabhupādot. Śrīla Prabhupāda a reptereken transzcendentálisan viszonozta sok-sok tanítványa szeretetét szerte a világon. Néhány tanítvány számára ez tette ki a vele való személyes társulás nagy részét. Śrīla Prabhupāda nagy elkülönülést érzett a tanítványaitól, akiktől meg lett tagadva ez a boldogság. Értette, hogy elveszett egy alkalom, hogy felvillanyozhatta volna őket. Rosszul éreztem magam Śrīla Prabhupāda nemtetszése miatt.

Amikor Śrīla Prabhupāda megérkezett Venezuelába, a caracasi templomba, olyan volt, mintha azonnali visszajátszása lenne a Mexico Citybe történő érkezésének. Darshant vett, majd szobájában megízlelte a mahā-prasadamot.

- Rettenetesek ezek a purīk - mondta ismét Śrīla Prabhupāda. - A zöldségek is szörnyűek. Nem jó ez a prasadam. A múrti-imádat elsőosztályú kell legyen. Nagyon szépen kell imádnotok a múrtikat!

Ismét meglepődtem. Szokatlan volt, hogy Śrīla Prabhupāda megfeddi a tanítványait, mondván, javítaniuk kell a múrti-imádaton. Így vagy úgy, de Śrīla Prabhupāda kedvesen buzdította fiatal tanítványait, hogy fejlődjenek a lelki úton.

Sosem történt olyan, hogy Śrīla Prabhupāda bosszús lett ránk, és mi ezáltal kudarcra voltunk ítélve. Mindig hangsúlyozta, milyen fontos, hogy szolgálatunkat gondosan, figyelemmel végezzük. Ilyen példát mutatott nekünk a mi szeretett Lelki Tanítómesterünk. Śrīla Prabhupāda mindent az Úr iránti legnagyobb figyelemmel és odaadással tett.

Śrīla Prabhupāda élvezte az itt tartózkodását, és lenyűgözte a bhakták nyitottsága. Én is élveztem a caracasi templomban töltött időt, mivel korábban itt éltem pár hónapig, miután 1974. januárjában először hagytam fel Śrīla Prabhupāda személyes szolgálatával. A bhakták többségét jól ismertem, és számomra olyan volt ez, mintha hazamennék.

Śrīla Prabhupāda, te egy nagy családot hoztál létre a Vaiṣṇavákból. Te vagy a nagylelkű apja és nagyapja az Úr Kṛṣṇa bhaktái tízezreinek. Nagyon kedvesen elrendezted, hogy követőid bárhova vetődjenek is a világban, lehetőségük legyen darshant venni az Istenség Legfelsőbb Személyiségétől, és barátok és családtagok társaságát élvezhessék. Ez az egyik legnagyobb járulékos előnye az ISKCON közösségéhez való tartozásnak. Kérlek, engedd meg ennek a tékozló fiadnak, hogy mindig a családodban maradhasson.

Arra utasítottál minket, hogy a könyvosztás és a múrti-imádat kéz a kézben kell haladjon. Könyveid inspirálnak és tudással szolgálnak Kṛṣṇa szolgálatához. A múrti-imádat pedig lehetővé teszi számunkra, hogy gyakoroljuk az odaadó szolgálatot. Az Urak az eredeti forrásai ennek a Vaiṣṇava családnak. Nélkülük mindannyian elveszettek vagyunk. A könyveid pedig vonzó, szívélyes meghívók, hogy jöjjünk és személyesen szolgáljuk a múrtit. Kötelességünk emellett, hogy bárkivel is találkozunk, emlékeztessük, hogy mi mindannyian az Úr szolgái vagyunk. Az Úr Kṛṣṇa múrti-imádata ott zajlik szerte a világon az összes templomodban. A könyveid pedig mindenkit hívnak: "Kérlek, gyere, és szolgáld az Urat." A múrti-imádat a szerető szolgálat tetőpontja. Könyveid pedig megadják a tudást, hogy eljuthassunk erre a szintre. Te hívsz mindnyájunkat "Vissza Istenhez".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése