2017. december 7., csütörtök

014 - 1975. december 6.

1975. december 6.
(Sri Vrndavana Dhama)

Ma kora reggel Prabhupada a templomvezetőkért küldött és dühösen megszidta őket, amiért 50 lakh rúpiát költöttünk erre a nagy templomra és vendégházra, mégsincs forró víz a hideg évszakban. Az elmúlt néhány reggel olyan hideg volt a víz, hogy még a fogait sem tudta megmosni. Egyesével hívta Gopala Krsnát, Aksayananda Swamit, Gunarnavát és Dhananjayát. Szemmel láthatólag egyikük sem akarta vállalni a felelősséget. Srila Prabhupada követelte, tudni akarta, miért. Amikor gyenge kifogással vagy magyarázattal szolgáltak, hirtelen félbeszakította őket. Egyértelmű volt, hogy tervet akar hallani a hiba kijavítására, nem kifogásokat.

Prabhupada hívatta Saurabha dasat, a dán építész bhaktát, aki a projekt terveinek és megvalósításának felügyeletéért volt felelős, ám sehol nem találták. Ez tovább növelte Prabhupada dühét. Mivel Saurabhat tette felelőssé a hibáért, élesen korholta őt a távollétében.

Amikor a bhakták biztosították, hogy a hibát helyre lehet hozni, Prabhupada hangulata azon nyomban megváltozott. Amilyen hirtelen támadt a dühe, olyan hirtelen ért véget.

Lelki tanítómesterünkként Srila Prabhupada az odaadó szolgálat minden aspektusára képez minket. Dicsérete és kritikája soha nem ésszerűtlen vagy túlzott, ám mindig az a célja, hogy tovább nyomjon bennünket a lelki fejlődés útján. Azt várja tőlünk, hogy lelkiismeretesek legyünk, mivel a szolgálatunk részleteire való odafigyelés a komolyság és az őszinteség jele. Nem akarja hallani a befejezetlen feladatok miatti kifogásokat, és ki nem állhatja a bürokrata mentalitást, a másokra hárítást.

Azt mondta, a Britt Raj hozta be ezt a gondolkodásmódot, mely megnyomorította Indiát. Igen eltökélt, hogy láthassa, ez nem vetheti meg a lábát az ISKCON-ban. "Megkérlek, hogy tegyél meg valamit. Te megkéred őt. Ő megkér egy másikat. Te pedig elmész és elfelejted. S az ügy ezzel le van zárva. Puszta bürokrácia! Ha arra kérlek, hogy tégy meg valamit, az a te felelősséged, nem az övé. Még ha továbbítod is valakinek, ellenőrizned kell, hogy megfelelően be lett-e fejezve."

A menedzsment forró vizes eset miatti kritikája ellenére Prabhupada igen elégedett Saurabha és a többi bhakta szolgálatával. Masszázs közben többször megkérdezett, mit gondolok a Vendégházról és a Templomról. Amikor elismerően reagáltam, kipillantott az épületekre, és azt mondta, "Igen, úgy gondolom, nagyon jó munkát végzett. Sehol nincs ilyen épület." Ám nagyon eltökélt, hogy ne engedjen önteltté válni minket. Most hatékonyan kell fenntartani és vezetni a létesítményt, és Srila Prabhupada személyesen mutatja meg nekünk, hogyan kell ezt csinálni. Krsna képviselőjeként meg akar bizonyosodni arról, hogy minden olyan forrás, melyet az Úr Krsna biztosított számunkra, veszteség nélkül, megfelelően van felhasználva. És szakadatlanul sürget bennünket, hogy mi magunk is fejlesszük ki ezt a felelősségtudatot.

------ O ------

Prabhupada különösképpen kedveli Prahlada Maharaja utasításait, mivel azok oly odaillőek a modern társadalomra. A ma reggeli vers különösképpen hangsúlyozta, hogy a gazdasági fejlődés időpocsékolás. Srila Prabhupada lesújtóan negatív értékelést mondott a kortárs társadalomról, mely a fejlődést kizárólag a gazdasági szempontok alapján nézi. Azt mondta, senki nem juthat több boldogsághoz, mint amennyi a karmája alapján kijár neki. Épp úgy jön a boldogság is, anélkül hogy megdolgoznánk érte, ahogy a bánat. Ezért aztán csakis a lelki fejlődésen kéne munkálkodnunk.

Azt mondta, "Az emberi élet azt a célt szolgálja, hogy megértsük Krsnát. Ahelyett azonban, hogy Krsna megértésére fordítanák az energiát, szükségtelenül pénz keresésre pazarolják. Ez a modern civilizáció. Az egész Nyugati világ, milyen szükségtelenül pazarolják az életüket! Prahlada Maharaja a durlabham manusam janma szavakkal kezdte. Ez az élet nagyon, nagyon fontos, és oly sok, sok születés után végre megkaptad.

"Canakya Pandita azt mondta, ayusah ksana eko npi na labhya svarna-kotibhih. Svarna arany pénzt jelent, a koti pedig tízmilliót. Szóval ma december hatodika van. Most reggel hét óra van; és ez most elmúlt. Vissza tudjátok hozni ismét, ha kifizettek egy crore aranypénzt? Hm? 'Lehetne újra 1975. december hatodika, reggel hét óra?' Nem - ez örökre elmúlt. Értsétek meg az értékét annak, hogy az életetek egyetlen pillanatát sem tudjátok visszahozni millió és millió dollár kifizetésével sem. Milyen értékes az idő! Számoljatok csak utána."

Amint végigmérte a 80-90 ifjú férfit és nőt, akik eljöttek, hogy megkapják a szent dhamaban való szolgálat különleges áldásait, figyelmeztetett bennünket, hogy ügyeljünk a célunkra. "Nincs rá garancia, hogy ismét emberi létbe kerülök. De egy bhakta számára van egy kis garancia. Úgy garantált, hogy ha tudtán kívül elkövet valami hibát, akkor van garancia. Ám ha tudatosan követ el hibát, akkor kutya vagy macska lesz. Ez a helyzet. Ha valaki szándékosan követ el hibát és él bűnös életet, mondván, 'Most, hogy éneklem a Hare Krsnát, élhetek bűnös életet. Lesz, ami ellensúlyozza.' - az ilyen gazember nagyon, nagyon meg fog bűnhődni. Namnad balad yasya hi papa buddhih. 'Vrndavanaban élek. Ó, ez egy dhama. Úgyhogy csináljunk valami ostobaságot. Úgyis ellensúlyozva lesz.' Ezek kutyák, macskák és majmok lesznek Vrndavanaban. Dhama-aparadha. Persze Vrndavana hatása ott lesz, de legalább egy élet erejéig disznó vagy kutya kell legyen Vrndavanaban. Láthatjátok, igen sok kutya és disznó van. Mégis, Vrndavana-dhama olyan erős, hogy a következő életében megmenekül, még ha kutya vagy disznó lett is. De ez így nincs jól. Miért kéne úgy viselkednünk, hogy Vrndavana-dhamaban bűnös életet élünk, és kutya vagy macska legyen belőlünk? Óvatosnak kell lennünk. Csak szenteljétek Mukunda szolgálatának az életeteket. Krsna egy másik neve Mukunda. Muka felszabadulást jelent. Mukti. Az ananda, a mukty-ananda, ez az igazi ananda, felszabadulás. Így hát a mi dolgunk az, hogy hogyan hódoljunk meg teljes mértékben Mukunda lótuszlábainak, mukunda-caranambujam, és merüljünk el teljesen az Ő szolgálatában. Ezért mondja Prahlada Maharaja, 'Ne próbálkozzatok semmi mással.'"

------ O ------

Prabhupada új szolgálatot adott Harikesanak. Azt akarja, írjon egy tanulmányt, melynek címe "Kísérleti Tudás", elmagyarázva a modern tudomány hiányosságait, és bemutatva a Krsna-tudat tudományos alapját. Prabhupada személyesen oktatta őt, rendszeresen hívatva, hogy a logikai szempontokat átbeszéljék. Azt mondta Harikesanak, ne a modern tudományt, mint olyat kritizálja, csak a vele való visszaélést. A tudományt nem kéne az ateista elméletek népszerűsítésére használni, és a hibás állításokat le kell leplezni. A modern tudósok kihívják Istent, és most Prabhupada, Isten szolgájaként és képviselőjeként kihívja őket. "A találmányokért kijár az érdem, de miért kiáltják ki magukat Istennek?"

Eredeti: https://old.prabhupadavani.org/main/Hari_Sauri_diary/PDF/HSD014.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése